Новини

Средно образование с три професии? Може!

Средно образование с три професии? Може!

През април 2021 г. ПТГ „Васил Левски“ – Горна Оряховица, ще отбележи 100-годишен юбилей

Курсовете
за придобиване
на допълнителна квалификация по заваряване и експлоатация на мотокари и електрокари са безплатни за възпитаниците на ПТГ
в Горна Оряховица

В Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ – Горна Оряховица, обучават учениците в професии, които са търсени на пазара на труда и са много добре платени.
Тази година гимназията реализира една паралелка по специалността „Автотранспортна техника“. „Заявихме още една паралелка с дуално обучение – „Машини и системи с ЦПУ“, която много се търси в региона, имахме и 4 фирми партньори, но не можахме да привлечем достатъчен брой ученици“, разказва пред „Аз-буки“ директорът на гимназията инж. Габриела Данаилова. Според нея проблемът е в това, че специалността не звучи достатъчно атрактивно на учениците и техните родители, докато всъщност се работи на много съвременни програмни машини от ново поколение, а в заводите блести от чистота.
В Горна Оряховица има 5 професионални гимназии, които се конкурират не само помежду си в привличането на намаляващия брой деца, а и с Езиковата и Природо-математическата гимназия във Велико Търново, който е само на 7 км от Горна Оряховица. „По-добре е да се усвои професия, за да са сигурни младите хора, че няма да останат без работа, а след това, който иска да продължи да се развива, винаги може да го направи и след завършването на професионална гимназия“, категорична е инж. Данаилова. Тя самата е завършила бившия механотехникум, сега ПТГ, през 1988 г. Връща се в родното училище като учител, а от две години е негов директор.
Възпитаниците на „Васил Левски“ придобиват не само професионална квалификация по специалността, но могат да изкарат и свидетелство за правоуправление на МПС категория „В“. Освен това в гимназията се провеждат курсове за придобиване на допълнителна професия по заваряване и по експлоатация на електрокари и мотокари. Курсовете са безплатни за учениците и те могат да вземат още две допълнителни свидетелства за квалификация.
В региона има много машиностроителни предприятия, които търсят оператори на цифровопрограмни машини – стругари, фрезисти и заварчици, тъй като голяма част от работещите в момента са на пенсионна възраст и няма на кого да предадат занаята. Затова към гимназията се обръщат много външни лица и фирми, които изпращат работниците си, за да бъдат обучени или пък да се валидират уменията им.
В ПТГ учат 97 ученици, като по-голямата част от тях пътуват от съседни населени места – Златарица, Бряговица, Писарево, Върбица, Драганово, Янтра, Крушето, Първомайци, Хотница, Русаля, Велико Търново. За тях са осигурени безплатни карти за транспорт до училището. Всички ученици получават и стипендии през целия срок на обучението. За тяхното образование се грижат 12 учители.
Преди да преминат на обучение от разстояние, учениците се включиха в Седмицата на професионалните умения в България, провела се през ноември.
В рамките на инициативата те посетиха „Грейко инженеринг“ – Горна Оряховица, и извършиха част от практиката си по заваряване в реална работна среда. Проведе се и виртуален Ден на отворените врати, както и майсторско управление на МПС на училищния полигон с автомобил на гимназията. Два пъти през тази година те се включиха и в онлайн проведената Панорама на професиите.
„Работим много добре с бизнеса“, твърди инж. Данаилова. От „Грейко инженеринг“ през миналата година даряват заваръчна техника на гимназията, с която се дооборудва училищната работилница. Подпомагат и участието на ученик в международно състезание по заваряване, откъдето той се завръща със златен медал. Работят добре и с „Аркус“ – Лясковец, „Булмарк“ – Горна Оряховица, и др.
Учениците от гимназията редовно участват в националните състезания „Най-добър млад заварчик“, „Най-добър техник в машиностроенето“, на което ПТГ е домакин. Но тази година те не се състояха заради пандемията. Проведе се само училищният кръг от състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“. Регионалният в Плевен бе отменен.
„Трудно е за професионалното образование и за техническите дисциплини, като техническо чертане, да се провеждат онлайн“, признава инж. Данаилова. Твърди, че колегите са се справили много адекватно с дистанционното обучение още през март, а в началото на тази учебна година са минали квалификационни курсове за подобряване на дигиталните умения и надграждане на знанията. Сега всички ползват Office 365 на Microsoft, направили са класни стаи и по учебни предмети, и по специалности, докато през март са ползвали всички възможни начини, включително и виртуалната класна стая в електронния дневник.
„Има дни, в които нашите ученици по цял ден имат учебна и производствена практика в XI и XII клас. Затова обмислям вариант, при който на групички по трима души да идват за по-малко време – по два часа на ден. Но това може да стане, когато се поотпуснат мерките, не сега“, казва директорката. През лятото в ПТГ са се провели допълнителни часове, за да наваксат учениците с част от пропуснатия материал и производствени практики.
Техническата гимназия е наследник на създаденото през 1921 г. Държавно коларско училище в с. Драганово, което бързо се разраства и го преместват в близкия град – Горна Оряховица. На 20 април 2021 г. гимназията ще има 100-годишен юбилей и екипът се надява да не се налага да го посрещат онлайн.