Постижения

Гордост за нашето училище е поредната титла на Йордан Попов , ученик от 11 клас.

Снимка на Професионална техническа гимназия "Васил Левски" Горна Оряховица.
Снимка на Професионална техническа гимназия "Васил Левски" Горна Оряховица.

 

ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ

„НАЙ-ДОБЪР МЛАД ЗАВАРЧИК”

СОФИЯ 2018 г.

 

На 13 и 14 април в „БГ – Център за заваряване и квалификации ООД, Струна” – град София се проведе за първи път Национално състезание „Най-добър млад заварчик” от календара на МОН.

Участваха представители на 8 професионални  технически гимназии от Горна Оряховица, Ботевград, Враца, Елхово, Кнежа, Пирдоп, Сандански, Червен бряг.

ПТГ „Васил Левски” град Горна Оряховица бе представена от Емилиян Тихомиров Севов, ученик в 11 а клас, специалност „Автомобилна мехатроника”.

Състезателите демонстрираха своите практически умения по заваряване на листов материал, ъглови и челни заваръчни съединения по методите Ръчно електродъгово заваряване (РЕЗД) и Електродъгово заваряване в защитна газова среда (инертен/активен) с топящ се (МИГ/МАГ) в различни позиции.

Учениците представиха своите Арт инсталации на тема „Съединението прави силата”.

С уменията, придобити в училище и във фирма „ГРЕЙКО-ИНЖЕНЕРИНГ” ООД град Горна Оряховица, Емилиян Севов достойно спечели първото място.

Гордеем се със завоювания златен медал на нашия възпитаник.

Пожелаваме му успех в училище и в бъдещата професионална реализация!

 

Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето“ – 2018 година

На 09 и 10 март 2018 година в Професионална техническа гимназия „Васил Левски“ град Горна Оряховица се проведе Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“.

Състезаваха се ученици от 11 и 12 клас от гимназии, които подготвят все по-необходимите за бизнеса кадри с техническо образование. Те се обучават по професии от професионално направление „Машиностроене, металообработване и металургия“ и по специалност „Автотранспортна техника“ от професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства“.

Учениците работиха върху тест от 40 въпроса по учебните предмети: техническо чертане, техническа механика, материали и заготовки/материалознание, електротехника и електроника, информационни технологии. Имаше решаване на приложно-творческа задача, която съдържа детайлиране по зададен чертеж и довършване на чертеж на резбово съединение.

Този вид състезания са един от форматите, благодарение на които бизнесът може да подбере добре подготвени кадри, а учениците да намерят бърза реализация с професионалните си умения, а техническите университети – свои бъдещи възпитаници. Резултатите на най-добрите в състезанието се признават за приемен изпит в Техническите университети в  Габрово, София, Варна и Русе, както и в Минно-геоложки университет в София. Техни представители демонстрираха днес общи разработки на ученици и студенти.

Вариантите, подготвени от учителите от ПТГ „Васил Левски” в Горна Оряховица, са утвърдени от съорганизатора на състезанието – Технически университет – Габрово. Техни представители участваха в проверките на работите на учениците.

Най-добрите в класирането получиха купи, медали и награди от МОН, фондация „Милен Григоров”, която през 1999 година организира първото състезание за ученици с изявени дарби в областта на машиностроенето, от техническите университети и спонсори.

Гости на състезанието бяха:

инж. Таня Михайлова – Заместник- министър на образованието  и   науката

инж. Росица Илиева – главен експерт по професионалното  образование и обучение на МОН

инж. Розалия Личева – Началник на РУО – Велико Търново

инж. Таня Димитрова – старши експерт в Регионален          инспекторат по образованието – Велико Търново

представители на Техническите университети – Габрово, Русе, Варна и София

директори и помощник директори на училища от региона и страната.

Състоя се и среща на Заместник-министърът по образованието и науката инж. Таня Михайлова с ръководителите на отборите и представителите на технически университети и гости.

Протокол с индивидуално класиране от Национално състезание Най-добър техник в машиностроенето2018

Протокол от отборно класиране на Национално състезание Най-добър техник в машиностроенето

 

 

 

Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето – 2017 г.“

„Най-добър техник в машиностроенето”

90 ученици от 42 професионални гимназии от цяла България мерят сили в тазгодишното Национално състе

зание „Най-добър техник в машиностроенето”. Домакин на надпреварата за седемнадесети път е ПТГ „Васил Левски” в Горна Оряховица.

Учениците решават те

ст от 40 въпроса и две приложни задачи. След проверка, комисии ще определят най-добрите в индивидуалната и отборна надпревара. Победителите ще получат сертификати за прием без приемен изпит в Техническите университети в страната.

По време на официалното откриване на състезанието тази сутрин заместник-министър Мария Гайдарова прочете поздравителен адрес от името на министъра на образованието проф. Николай Денков. Адресът бе връчен на директора – домакинСъстезанието „Най-добър техник в машиностроенето” се провежда от 1999 г. в горнооряховската техническа гимназия. Възникнало е като регионално по идея на Фондация „Милен Григоров”, която продължава да му е съорганизатор. От 2009 г. е включено в календара на МОН и е обявено за национално. Състезанието се

признава за приемен изпит в ТУ – Габрово, ТУ – София, ТУ – Варна, ТУ „Ангел Кънчев” – Русе и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София

инж. Димитър Станчев със заръка да запази и развива традицията. Гости на националната надпревара бяха и инж. Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново, Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, представители на технически университети от страната.

Докато учениците решаваха своите задания, представителите на професионалните гимназии и технически университети, заедно с гостите имаха възможността да дискутират бъдещето на професионалното образование в България. Според всички днешният разговор трябва да прерасне в голям обществен и професионален дебат по тази тема. Заместник-министър Гайдарова увери, че министерството е решено да наблегне на дуалната система за образование и работа. Тя подчерта, че е много важно да се чуе гласът на бизнеса и приемът да се съобрази с потребностите на индустрията в съответните региони. „Не можем насила да спрем децата, искащи да учат в езикови гимназии, но можем да направим професионалните училища по-привлекателни за тях”, отговори Мария Гайдарова на въпроса „Защо държавата не ограничи приема в езикови паралелки?”

 

 

Протокол индивидуално класиране НС Най-добър техник в машиностроенето 2017 г.Протокол отборно класиране НС Най-добър техник в машиностроенето 2017 г.тест -2017-МОН

Advertisements

Occasionally, some of